Historiikki

Sotien jälkeen oli herätyksen aikaa synnyin maassamme, 1940-50 luvulla.

Pidettiin tupakokouksia joihin tuli paljon kansaa sanan ääreen. Kokoustilat täyttyivät ihmisistä, jotka olivat kokeneet sotien tuomaa ahdistusta ja perhekuntalaisten menetyksiä rintamalla. Hätä tulevaisuudesta ajoi ihmisiä kääntymään Jumalan puoleen. Moni noina vuosina koki uudestisyntymisen eli tuli uskoon. Myös näillä seuduilla pidettiin paljon kokouksia, evankelistat julistivat voimallisesti Jumalan sanaa. Muutamia mainitakseni Ester Mäkelä, Kerttu Wikström, Siiri Masalin, Elina Karjalainen, Elli Kari, Betty Koskinen, lähetyssaarnaaja Jaakko Heinonen.

Niimpä Jumalan sanan vaikutuksesta täällä Sysmässäkin ihmisiä tuli uskoon. Uskovien joukko lisääntyi ja niin syntyi ajatus Jumalan sanan mukaisesti perustaa paikallisseurakunta.

Ennen seurakunnan perustamista järjestäydyttiin yhdistykseksi 30.10.1947 Nimeksi tuli Sysmän rukoushuoneyhdistys Betania ry.

18.6.1948 kokoonnuttiin Kankaisten taloon. Päivä oli sateinen, jonka tähden muutamat pitkämatkalaiset eivät saapuneet tilaisuuteen tuona päivänä jolloin järjestäydyttiin seurakunnaksi. Saarnaajaveljet Sulo Salo ja Eino Ahonen oli kutsuttu Helluntaiherätyksen edustajina mukaan seurakunnan perustamiskokoukseen. Perustamiskokouksessa oli mukana 21 jäsentä. Vuoden 1948 aikana liittyi seurakuntaan kaikkiaan 28 jäsentä.

Vuoden 1960 tammikuussa vuosikokouksessa päätettiin käydä rakentamaan uutta rukoushuonetta. Silloin kokoonnuttiin nykyisellä paikalla olevassa omakotitalossa, joka oli kunnostettu rukoushuone käyttöön. Tilat olivat pienet ja epäkäytännölliset.

Kaivinkone kävi töihin 3.8 1961 monttu täyttyi vedellä ja ohikulkivat arvelivat rakennettavan maauimalaa Sysmään. Mutta sitten tulivat kauniit poutaiset säät ja saatiin perustus laskettua. Pääurakoitsijana vesikattoon asti oli rakennusurakoitsija Vuorinen.

Muut työt tehtiin pääosiltaan talkootyönä. Koitti vihdoin se päivä jolloin vietettiin rukoushuoneen vihkiäisjuhlaa. Juhla päivä oli 16.9.1962. Oli siiinä monta talkootyötuntia tehty ja monet kahvit juotu. Mutta vaivan näkö ei ole turha Herrassa, Hän maksaa monin verroin takaisin mitä me teemme työtä seurakunnan ja ihmisten auttamiseksi eri työmuodoissa seurakunnan keskellä.

Jumalan armosta seurakunta sai ottaa uskon askeleen ja lähettää Helvi Immosen vuonna 1970 lähetystyöhön Etiopiaan. Myöhemmin Tansaniaan kun Etiopian ovet sulkeutuivat lähetystyöltä, kunnes jäi 1993 eläkkeelle, lähetystyön kannatus siirtyi Sirpa ja Jyrki Nykäsen vastuulle Etelä-Amerikkaan Boliviaan.

Vuonna 1972 hankittiin kokousteltta yhdessä Hartolan Helluntaiseurakunnan kanssa. Telttakokouksia pidettiin eri puolilla pitäjää noin 25 vuoden ajan.

Seurakunnan alkuvuosista asti on ollut leiritoimintaa. Ensimmäiset leirit olivat Kankaisten mailla, josta siirtyivät Särkilahteen Rantahakalan maille 1965. Leirit saavuttivat suuren suosion johon saapui lapsia ja nuoria myös muilta paikkakunnilta, joinakin vuosina leiriläisiä oli lähes 100. Leirin yksi suurimmista kohokohdista oli iltakokous Riihessä. Särkilahdessa leirit päättyivät 1990 puolivälissä, leirit jatkuvat edelleen Joutsassa, Sysmän ja Hartolan yhteisinä.

Kirpputori toimintaa oli seurakunnalla n. 10 vuotta. Kirpputorin tuotolla oli suuri merkitys lähetystyön tukena.

Seurakunnan ensimmäisenä työntekijänä toimi 1950 luvun alussa Matti Rautiainen, myöhemmin Väinö Vilkko, Eino Komonen, Vertti Tarkiainen, Kalevi Nieminen, Esa Vihavainen, Pekka Saarinen ja Jouko Pynnönen.